Areia Chalets, minimal villas developed on the Kuwaiti shoreline

AAP Associated Architects Partnership

Developed to expand the length of available shoreline, the development brings the sea into the desert to create a series of canals that are anchored by several docks and marinas and activated by many other recreational activities. The five plots of the five residences sit on one of the inner canals overlooking the sea.

From an early stage, the idea was to develop a sense of unity, using the same architectural language of simple plane geometry, as well as the same basic concept and programmatic organization, resulting in a contemporary image of continuity and proportion, where slight harmonious variations guarantee complexity and diversity to this set of houses.

The program involves an interpretation of the Kuwaiti way of life and its needs, relating the main daily living areas with the beach, exterior patios, gardens and pool areas. Positioned in the ground floor and with a privileged view over the canal, they share the ability to combine their use by its dwellers, in order to maximize the overall flexibility, as well as associate the interior space with the exterior areas in a comfortable way, literally extending to the plot limits. On the opposite edge of the plot, next to the entrance, stands a formal social gathering space for guests, the diwanyia.

Upper floors are bounded by enveloping walls, partially perforated, that effectively guarantee the privacy requested by the program. It withstands certain programmatic variations without compromising the unity as an ensemble. More contained in itself is reserved for the family bedrooms, with a wider, albeit protected, view over the city.

The simple and neutral approach, tries to restore use, functions and habitability on a basic, shade and courtyards design options in a natural contradiction with what at this point is the development of this city, where the architectural anarchy of the different residential designs, the lack of criteria in color, dimensions, form, textures and construction options create a complex, heterogeneous image of a place that is yet to be defined.

Publication Info

Project name: Areia
Architects: AAP Associated Architects Partnership

Landscape Design Collaborators – Susana Pinheiro.
Interior Design Collaborators – Leonor Feyo.
MEP Collaborators – Rúben Rodrigues, Vando Beldade, Mohammed Hassan.
Graphic Design Collaborators – Aquilino Sotero.

Project location: Al Khiran, Kuwait
Completion Year: 2017
Built up Area: 2063 sqm

Photo credits: João Morgado

Near By

Related