Laayoune Educational Center for Adults, by Urban-Agency

URBAN AGENCY Architects 

2015-2017

Edited by: Sundos Abu Reyal

 

Site strategy: Less is more
Although the given site is quite large, the building occupies half of it in order to create a compact and introverted building, with a humble and simple exterior leading into a rich dynamic internal courtyard – drawing reference to the traditional “Medersa”( first universities) for its social, cultural and climatic ingenuity.
Occupying a portion of the site allows for further development, creating the opportunity for expansion in the future.

 

The project for a 10,000m2 adult education center, located in the south-west of Morocco in a harsh and isolated area, aspires to create a robust, world-class education facility that will give generously to its community.

Meanwhile, the freed space will be used as a generous public space with amenities for the building and surrounding areas, providing the community with an accessible place for social engagement. This new densely planted open space will serve as an esplanade and public garden while acting as an air cooling system and a protective barrier from the northern sandstorms. The new garden extends out to meet the existing landscape and create a linkage from North to South in the overall master plan – establishing an effortless flow through the site that fuses the surrounding areas.

 

  • Diagram 01

 

Layout: New Medersa
Much like the traditional architecture of North Africa, the building is introverted surrounding an internal courtyard, protecting it from the harsh sun and sandstorms. The ground floor houses all of the teaching facilities (workshops spaces, classrooms, laboratories, administration, etc.) with the first and second floor designated to accommodation/ living quarters all organized on a conceptually perimeter ring around the large courtyard.

 

  • Diagram 07

 

The social and communal spaces such as an amphitheater, a restaurant and a shop protrude out within the courtyard in the form of large volumes forging a series of smaller and more intimate interlinked courtyards; creating essential shadows and a winding circulation – reminiscent of the narrow winding streets of the Medina.

The layout of the student accommodation, located on the first and second floor, is inspired by the “Medersa Ben Youssef” with groups of dorms that exist around a communal courtyard, creating a series of groups within a larger group with an organic sense of organisation and community. The two residential floors are punctuated with covered communal open spaces ideal for the climate and further enhancing the commonality.

 

 

The main entrance is located at the South-East corner through an inviting double height funnel from the esplanade to the main complex. A gallery runs along the inside of the ground floor acting as a covered corridor for all of the classrooms to open onto – providing natural light and ventilation whilst maintaining the necessary shade. Densely planted palm trees and citrus trees in the courtyard minimize the footprint on the ground whilst providing large parasols of shade, additionally giving the courtyard a magical ambient atmosphere mirroring that of an oasis.

 

 

Construction: In time…
“The best preventive remedy to ageing is architecture”
The architectural expression of the building makes reference to the traditional local Berber architecture and more specifically to the “Kasbah” (ancient fortress) with its austere and solid monochrome exterior. Those traditional structures have a sandy ochre-yellow colour palette; the new training centre in turn is made from board marked concrete pigmented with local sand – a subtle and modern reinterpretation. The exterior finish is raw and horizontally patterned so that over time as the sand and dust from storms accumulates, they will highlight the patterns and embellish the building.

 

 

Environmental: Low-tech
All of the plantation involved in the project have been cleverly thought-out to contribute to the imperative ventilating system. The densely planted esplanade cools the hot winds before filtering them through the building. The outside principal is quite closed with recessed slatted windows further combating direct exposure of the sun. All of the rooms are equipped at high level with a natural ventilation strip express with a series of concrete finished triangular perforated grids that run along the exterior between each level, filtering cool air into the building while expressing the horizontality of the building and the landscape beyond.


Follow @Urban-Agency on Instagram for more projects by the architects

Follow @herskhazeen on Instagram for more on design and architecture from the Arab World


Project Information

Project: Education center

Location: Morocco, Western Sahara

Team:

Lead Architect: URBAN AGENCY Architects

Executive Architect: Oualalou+Choi, OMTEQ,

Structure/ M&E: OMETQ (Omnium Technologie)

Enviromental: Alto Ingenierie

Landscape: Oualalou+Choi

Type: Invited competition 1st Prize

Status: Under Construction

Date: 2015-2017

Area: 10,000m2


Near By

Related