Mantle mosque competition entry

Daniel Andersson & Christiane Flügel
2010
Concept
676 sqm

01

Fundamental need to worship Islam is a mosque and a minaret. The simplest form of a mosque and a minaret shapes a compact volume. With distinct proportions of 26 x 26 x 52 meters (equivalent to 1n x 1n x 2n), Daniel Andersson (FIN) & Christiane Flügel(GER),  created a typical mosque layout in a vertical direction. Starting at entry level with lively public spaces and elevating up through a spiritual garden to the top where a quiet prayer room is located. The minaret is located on the roof with visual and verbal access to all directions. Vertical lines in the facade emit an expression of self confidence. Inside the building, the lines create a playful and harmonic rhythm between light and shadow.

02

03
At ground level there is a lively market in an open spacious entry hall. Information center and back office are located on balcony level above. An open planned library / auditorium hall with 2 study rooms are located on the levels above. An interior garden level is located in the middle of the building. Here is a coffee place and wild vegetation combined with small water pond. A silent waterfall is forming a translucent surface outside of the balconies above. A stair along the facade connects garden level with the main ablution facilities. On the balcony, the waterfall drops from a water pond integrated in balcony railing. This water pond is also possible to use for ablution. The levels in between holds apartments with private balconies for visiting prayers. The prayer room is located high up in the building and has 3 balconies. The prayer room can hold up to 800 prayers at the same time. Above the prayer room, at roof level is an open outdoor space where minaret ceremony can be hold.

04

05

The Mosque has a tube-frame structural system made of reinforced concrete, for the exterior walls, with floors supported by structural steel beams connected to the exterior walls for stability reasons. The facade finish is made in glossy golden sheets with joint-less seams connected to vertical glass elements between whilst the interior finish is made with solid white sheet materials creating a monolithic and impress-less space. There is a vertical shaft containing elevators and technical installations which absorbs the shear forces of the building.

Exterior walls create a tube-frame structural system made of reinforced concrete. The floors are supported by structural steel beams connected to the exterior walls to give stability. A vertical shaft containing elevators and technical installations absorbs the shear forces of the building. The facade finish is made in glossy golden sheets with joint-less seams connected to vertical glass elements between. Interior finish is made with solid white sheet materials creating a monolithic and impress-less space open for the observers own impressions and interpretations.

06

07

08

09

10

Project data:
Location: Dubai, UAE
Year: 2010
Status: Concept
Design Team: Daniel Andersson & Christiane Flügel
Source: Archdail, islamicprojects.wordpress.com

Near By

Related