Seyam Office Building AO1

Seyam Architects
Under Construction
3250 sqm



Seyam Architects designed an office building to host their new established architecture office in the north of Amman, Jordan. A contextual approach has been taken in designing this project, integrating it with its surrounding in terms of materials, proportions and use, in a contemporary image that makes it stands out within the street.

The ground and mezzanine levels were specified for retail stores, in addition to up to five floors of office spaces due to the street’s regulations. Analyzing the commercial buildings on both sides of the street shows that retail stores were mostly wide display windows partially covered with signboards and advertisements, while the offices were in stone with two meters projection above the ground and mezzanine levels. As a result, this diversity in use was reflected architecturally within two different languages, the first for the retail stores as wide continuous display windows with specific areas for signboards, and the second for the office spaces which were treated as an elevated stone mass with arbitrary window openings.


Studying the streets building materials shows a high commitment for using the stone as a main building material but in a very average way with no any architectural significance, therefore, stone was chosen as the main material in this project featuring some new ideas to the context reintroducing the use of stone to give a contemporary image that respect the context yet pushing the boundaries for new buildings might be built out there.




– Two cellars for 19 car parking, in addition to 5 cars surface parking
– Ground floor and mezzanine for retail spaces, with net area of 424m².
– Five floors for office spaces with net area of 1195m².
– A double volume entrance lobby connected with the main circulation core that leads to the offices above and parking below.
– Main circulation core with two elevators and a staircase, in addition to another staircase for use in the case of fire.


– Increasing the green value of the location and creating an interactive shopping platform between the main commercial street and the residential area.
– Maintaining the existing two trees by moving them from the building location and replanting them again near the corner.
– Planting the boundary wall with a green surface, parallel to the cars ‘ramp which leads to the underground parking, playing a good role in reducing the air pollution.


One side of window’s jambs was inclined outwards increasing the view and orienting it to the amusement park for the southern elevation, and to the commercial street for the eastern elevation. The same detail was applied on the window’s lintels allowing extra light to enter the office spaces, giving a good aesthetic value for the exterior elevation design.


The offices exterior was treated as an elevated stone mass with arbitrary window openings that compose a metaphorical synthesis of the big variety of the context building’s openings within the same medium “the stone”. The windows were in different sizes within the average of the surrounding building window’s sizes, where usually the width of windows was affected by the structural elements embedded in the elevations. This variety affects the light quantity enters the offices and gives an exciting lighting effect to the interior.


– Aluminum panels: for the retail two levels, framing the display windows with a contemporary image and giving the flexibility for further division within the retail spaces according to the leaseholders.
– For the main entrance exterior and interior connecting both together where the openings allow light to enter giving a dramatic effect between light and shadow.
– Local stone: for the offices mass, due to the social aspect and the cultural context.
– Fair face concrete: for the circulation mass, where the unfinished texture gives the impression of a service function.
– Double glazed windows: for the office openings giving a higher thermal insulation.
– Single glazed elevations: for the retail display windows providing transparency.

Over the past few years the need to find more energy efficient and sustainable solution to the built environment has been growing importance, due to the increase of the energy consumption. For example Commercial buildings as a sector consume up to 17% of the total delivered energy in Jordan. Buildings have an expected lifetime of 70 to 80 years (or more) building, nevertheless contributes to the fact that a well-designed building can help minimize the impact on the environment due to energy consumption over its overall lifecycle.


Energy efficiency:
– Onsite renewable energy generation and utilization through photovoltaic panels (Solar Energy).
– Stone (Mechanical fixation), waterproof solid block and Extruded foam used throughout the building envelope to increase thermal mass.
– High spec glazing on all floors to enhance the building’s energy performance.
– Use of energy efficient lighting and electrical equipment with control system of sensors and detectors.

Water efficiency:
– Indoor reuse of Graywater through a recycling and treatment system to decrease water usage.
– Rain water storing for reuse with target 68% of building needs.
– The use of water efficient fixtures including dual flush WC’s and low faucet with target 30 % reduction in water usage.
– 100% Graywater using for landscape to eliminate the demand of portable water used for irrigation.

Materials and resources:
– Use of local materials for the main building fabric including Stone Concrete and building services components within a radius of 100km.
– Implementation of recycling throughout building operation for a number of recyclable materials including paper plastic and some metal.





Project Data:
Client: Seyam Real Estate
Location: Amman, Jordan
Uses category: Offices, Retail
Architect: Seyam Architects
Design team: Hadi Seyam, Ahamd Seyam, Omar Alsaleh, Raed Sawaged
Design date: 2011
Project status: Under construction
Site area: 642 sqm
Built area: 3250 sqm



View Larger Map

Near By