The Burrow

lab/100 Design Studio

Rashed Alfoudari – Dawood Albader
1000 sqm
2015
Photography: Nelson Garrido

Lab/100 Design Studio completed yet again a brilliant interior for a recreational facility in Kuwait. The studio is known for creating holistic experiences with bold designs using rough natural elements such as stone and steel and complimented with concrete in different treatments and shapes.

From the architect:

Being the first commercial boxing gym in the region, The Burrow introduces a modern combination of boxing exercises to Kuwait. The gym is composed of a welcoming lobby, semi-private workout halls, a boxing arena and an elevated cross fit area. While designing the space, the key factor was in emphasizing a natural flow of movement and the element of surprise.

In order to reach the main workout area, members have to take a relatively narrow corridor, passing by the locker area and into the main workout hall. In contrast to the corridor, the spacious workout area embraces an elevated boxing ring in it’s center. The boxing ring is dramatically lit with nine pendant lights to highlight it’s importance in the facility. The workout area & classrooms were designed in a way to serve versatile activities. The mezzanine level creates an additional workout space, and a balcony with a clear view of the boxing ring.

The materials were inspired by the retro boxing gyms, which were usually direct without any extensive decorations. Therefore, the materials used were a combination of concrete blocks, subway tiles, steel, and hints of natural wood. To guarantee a crisp day atmosphere, that would usually differ from the evening ambiance, skylight openings were introduced on the northern walls to allow for diffused natural light. Curved glass corners were used in the corridors, thereby ensuring a welcoming clear route between the entrance, lockers, and main workout area.

Project Info:

Project: The Burrow
Design team: Rashed Alfoudari and Dawood Albader (lab100 Design Studio)
Location: Sabhan, Kuwait
Project Area: 1000 sqm
Project Year: 2015
Photography: Nelson Garrido

Near By

Related