Wall House

AGi architects
2015

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_081015_0904Nelson Garrido ©

As in the famous Lewis Carrol tale, Wall House is not what it seems. Is it a fortress that closes itself to the world? Or is it an isolated place that avoids all communication with the exterior? Not at all! Wall House by AGi architects communicates with its formalized solid skin, an existing concern in the city. It is the expression of those thoughts: “the all judging peeping tom”, “windows that looks towards the place where nobody wants to be watched”, “opened facades show only false and preconceived realities”.

Wall House is the physical expression of a family’s life; a large shell protecting everyone that inhabits it. This shell embraces four patios which are developed three dimensionally. It allows the inhabitants to enjoy infinite freedoms internally, the patios, as air bites; penetrate to the terraces and the most intimate rooms.

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_061214_0006Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_081015_1001Nelson Garrido ©

A large lattice develops into the volume and creates a welcoming area, in the public ground level. This skin encloses the guest living room which is surrounded by gardens and terraces. Away from any uncomfortable view, at this same level, the family shares their own private luminous oasis.

The three daughters can develop their private life around three patios into the highest level of the house. A shared living room is extended to the terrace where in the mild weather nights, friends and family can relax, chat, eat and socialize. The open air terrace is connected with the mother’s private garden on the lower level without any visual connections.

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_121015_1311Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_041215_0032Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0018Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0064Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0077Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0078_CLEANNelson Garrido ©

Cantilevered terraces and gardens are protected by shade, just as in an oasis in the desert. Vegetation and greenery are able to grow and climb freely on all the different levels.

The house creates free zones where exploration may occur, allowing its inhabitants to know their selves better, ultimately protecting themselves to become free.

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0011Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_081015_0060_CLEANNelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_081015_0007Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_081015_0577_CLEANNelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_041215_0037Nelson Garrido ©

AGI_WALL_HOUSE_KUWAIT_PAN_041215_0051Nelson Garrido ©

AGi architects_Wall House_Axo_EN

Main Architects:
Nasser B. Abulhasan
Joaquin Pérez-Goicoechea

Type: Residential | 2.500 m2
Location: Khaldiya, Kuwait
Date: 2015 – Built
Client: Private
Photography: Nelson Garrido


Fatal error: Call to undefined function do_sociable() in /nfs/c09/h02/mnt/136505/domains/herskhazeen.com/html/wp-content/themes/herskhazeen/single.php on line 22